Doc.gr
Posted: Wednesday, 02 April 2014
• Τι είναι o καρκίνος παχέος εντέρου;
Ο ΚΠΕ είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.

• Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Στην Ελλάδα ο ΚΠΕ αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας (8,7 θάνατοι ανά 100000 πληθυσμού) και είναι η τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλάσματα. Η συχνότητά του στα δύο φύλλα είναι παρόμοια με την διαφορά ότι στους άνδρες εντοπίζεται συχνότερα στο ορθό. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει την νόσο στην διάρκεια της ζωής του είναι 6% και για τα δύο φύλλα, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς θα πεθάνουν από την νόσο.

• Πού οφείλεται ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Στην δημιουργία του ΚΠΕ συμμετέχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι πρώτοι καθορίζουν ποια άτομα έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν την νόσο ενώ οι δεύτεροι το ποια από τα άτομα σε κίνδυνο θα αναπτύξουν τελικά την νόσο.

• Πώς προκαλείται ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Ο ΚΠΕ δημιουργείται όταν τα κύτταρα του βλεννογόνου του παχέος εντέρου ,λόγω γονιδιακών βλαβών, δεν αποπίπτουν σταδιακά αλλά αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Αρχικά οδηγούμαστε στον σχηματισμό ενός πολύποδα ενώ αργότερα ,με την προσθήκη και άλλων μεταλλάξεων, στην δημιουργία του ΚΠΕ. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου αναπτύσσονται πάνω σε πολύποδα και για τον λόγο αυτό η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη καρκίνου. Ευτυχώς όλοι οι πολύποδες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.

• Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής;
Προστατευτική δράση στην ανάπτυξη ΚΠΕ έχουν: τα φρούτα και τα λαχανικά, τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα έλαια (ιχθυέλαια), το ελαιόλαδο, οι βιταμίνες Α,C, Ε, η β-καροτίνη, η βιταμίνη D και το σελήνιο ενώ η ασπιρίνη και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν προστατευτικό ρόλο όμως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες όσον αφορά την χρόνια χρήση τους για τον σκοπό αυτό λόγω των πολλών τους παρενεργειών.

• Συσχέτιση με την εμφάνιση της νόσου φαίνεται να έχουν: η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους, η έλλειψη ασβεστίου και φυλλικού οξέος, η απουσία άσκησης , το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

• Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Ο ΚΠΕ μπορεί να εμφανισθεί με κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα χωρίς κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι κάθε ένα από αυτά είναι απαραίτητο να οφείλεται στην συγκεκριμένη νόσο:
1. Αίμα στα κόπρανα
2. Αναιμία
3. Αλλαγή στην σύσταση των κοπράνων, εναλλαγή διάρροιας – δυσκοιλιότητας
4. Φούσκωμα – κοιλιακός πόνος
5. Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώς μετά την κένωση
6. Απώλεια βάρους χωρίς εμφανή αιτία (δίαιτα)
7. Επίμονη κόπωση

• Πώς διαγιγνώσκεταιο καρκίνος παχέος εντέρου;
Η διάγνωση του ΚΠΕ γίνεται 1) με την κολονοσκόπηση όπου υπάρχει δυνατότητα λήψης βιοψιών από τις βλάβες καθώς και ενδεχόμενης αφαίρεσης πολυπόδων (πολυπεκτομή) και 2) με την ακτινογραφία του παχέος εντέρου.

• Ο έλεγχος του ασυμπτωματικού πληθυσμού για την ανεύρεση πολυπόδων ή ΚΠΕ γίνεται με:
1. την δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα όπου επί θετικού αποτελέσματος ακολουθεί κολονοσκόπηση
2. την ακτινογραφία του παχέος εντέρου όπου επί θετικού ακολουθεί κολονοσκόπηση και
3. την κολονοσκόπηση που είναι και η εξέταση με την μεγαλύτερη διαγνωστική αξία

• Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ΚΠΕ είναι:
1. η ηλικία πάνω από 50 έτη
2. η ύπαρξη συγγενούς α βαθμού με πολύποδες ή ΚΠΕ
3. η ύπαρξη πολυπόδων ή ΚΠΕ στο παρελθόν
4. η οικογενής πολυποδίαση και το σύνδρομο του μη πολυποδισιακού καρκίνου του παχέος εντέρου
5. η μακροχρόνια και εκτεταμένη ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn
6. η έλλειψη φυσικής άσκησης
7. η παχυσαρκία
8. το κάπνισμα

• Υπάρχει θεραπεία;
Όπως προαναφέρθηκε η πλειοψηφία των καρκίνων του παχέος εντέρου αναπτύσσεται μέσα σε κάποιον αδενωματώδη πολύποδα. Οι αδενωματώδεις πολύποδες καθώς και ο καρκίνος που περιορίζεται εντός του αδενωματώδους πολύποδα αφαιρούνται στο ενδοσκοπικό εργαστήριο κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης. Όταν υπάρχει διήθηση του τοιχώματος του εντέρου από την βλάβη , τότε απαιτείται χειρουργείο ενώ στην περίπτωση όπου διηθούνται πέριξ του εντέρου ιστοί ή υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις, τότε το χειρουργείο ακολουθεί χημειοθεραπεία ή στην περίπτωση του καρκίνου του ορθού συνδυασμός ακτινοθεραπείας με χημειοθεραπεία.
• Από τα ανωτέρω είναι φανερή η αξία της έγκαιρης διάγνωσης του ΚΠΕ καθ’ότι στα αρχικά στάδια ο ΚΠΕ είναι μία ιάσιμη νόσος.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: